Netezési problémák, avagy mi az a VPN?

Netezési problémák, avagy mi az a VPN?


Isten átka, úgy nagy átlagban. Viszont, ha Kínában élsz, és történetesen nem ottani honpolgár vagy, akkor maga az Isten.

Az angol Virtual Private Network szókapcsolat mozaikszava, ami magyarul Virtuális magánhálózatnak van fordítva. Ez a számítógépes hálózat feletti második szintű hálózatnak felel meg. Nem gyötörnék senkit a részletekkel – arra itt van ez a cikk – de az a lényeg, hogy ez menti meg az ép elméjét a demokratikus országokból érkezőknek. Ebbe a körbe, most én is beletartozom, hiába olyan a helyzet amilyen.. A VPN csavar úgy történik, hogy a meglátogatott webszervez úgy érzékeli, hogy te abból az országból kattintottál rájuk, ahova tartozik a szolgáltató (VPN) szerver, amit használsz. Vagyis nem Kínából, hanem mintha Bolíviából, Koreából, Magyarországról kattintottál volna az oldalra, hiába vagy Kínában a búra alatt.

Aranypajzs Project

A szabad internetezés élményét gátló Nagy Kínai Tűzfalat a Kínai Kommunista Párt megrendelésére egy bizonyos Fang Binxing nevű pasas alkotta meg. Azóta a rendszer keresztapja a Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma, aki nagy szakértelemmel gondozza, fejleszti is azt. Például most történt egy nemzetközi szinten nagy vihart kavaró újítás, az ún. Nagy Ágyú project. (Nyilván nem aprózták el a névválasztást. Igazuk is van, legyen csak tökös..)

A Kínai Tűzfal tulajdonképpen egy olyan biztonsági intézkedés, ami megnehezíti a nagyvilági, párpolitikai nézetektől elfordult gondolkodást és annak terjesztését. Valahol megértem, hogy miért kell ez.. Gondoljunk bele, ha a kínai lakosság csak 25%-a kezdi el használni a fejét, és csak ők kezdenek mozgolódni, az máris 325 000 000 ember (ez az EU kétharmada!). És ez csak 25%, ami nem dönt meg rendszereket, de legalább folyamatos borsot tör annak orra alá, és fertőzi a maradék 75-öt. Ezért kell az Aranypajzs. Elég brutális lépés, viszont működik. Milliók gyűlölték meg Fang Binxing nevét, de ez járulékos kárnak tekinthető.

Mégis milyen tartalom van letiltva Kínában?

Minden olyan, ami ártalmas a nagyokban:

  • különböző betiltott csoportok, civil szervezetek weboldalai
  • minden ami Dalai Láma (most, hogy ezt leírtam, már a chinafordinner is)
  • tabukkal, mint rendőri brutalitással, emberi jogokkal, nemzetközi joggal szembe menő területfoglalással, demokráciával foglalkozó nemzetközi hírportálok (Voice of America, BBC News, INDEX)
  • pornográf tartalom
  • Taiwan mindennemű webes platformja
  • Google, úgy kompletten, Facebook, Youtube, stb.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor ezek mit olvasnak vagy néznek? Hol keresnek, hol élnek? A válasz: minden olyan felületen, ami engedélyezett és megfelelően cenzúrázott. Persze mindenki tudja, hogy a kínaiak a lemásolás nagy mesterei, így természetesen mindenre van saját platformjuk:

Google  –> Baidu

Youtube –> Youku

Facebook –> QQ

Messenger –> WeChat

Ez nem jelenti azt, hogy ez mind rossz, mint alkalmazás. Más. Itt csak az elv a fájó.

Hogy töröd be a pajzsot?

Hogyan töröd be a pajzsot te, mint egyszerű, mezei internethasználó, aki szimpa jó szándékkal, az otthoniakkal való kapcsolat és az otthoni életed imitálása céljából sóvárogsz a jóért és nem, mint egy hekker csoport vezetője, vagy szeparatista kormánydöntögető ? Hát VPN-nel, például.

imagesMegszámlálhatatlan mennyiségű VPN van a piacon, akik folyton cyber háborút folytatnak a kínai tűzfalasokkal. Amint azon lyuk keletkezik egy VPN-nek köszönhetően, azt azonnal próbálják a katonák befoltozni. Ez sokszor a teljes VPN szerver leállításával érik el. Viszont ilyenkor a másik oldal újabb csatornát nyit, és a játék folytatódik.Többek között ezért érdemes fizetős VPN-eket használni, mert ezek az átlagosnál gyorsabb sebességgel és viszonylag stabilan teszik a dolgukat. Lehet valami egyezség a háttérben. Gondolom én.. Ilyen például az ASTRILL vagy az Xpress VPN. Ha viszont nem akarunk ezért fizetni, akkor marad a kísérletezgetés, ugyanis, mint említettem VPN-ből van elég.

Érdekesség
Tök mindegy milyen VPN-ed volt, 2016. szeptemberében  a G20-ak hángzhōu-i találkozója alatt, minden szerver kínai lett, és ennek megfelelően se előre, se hátra nem lehetett menni. Teljes országos blokk volt. Csak a konferencia után pár nappal kezdett észhez térni a szerverpark.

A kínaiak használnak VPN-t?

Hát már, hogy a fenébe nem használnának? Mármint a fiatalok, és akik elég tájékozottak. Még Fang Binxing úr is szokott, ami azért gáz.. 😀
Annyi viszont igaz, hogy nem elterjedt, és az illegalitásából adódóan nem verik nagydobra. De a lényeg, hogy a kör bezárult.