Szingapúr – kínaiak építette csodaváros

Szingapúr – kínaiak építette csodaváros


singapore_riverAz 1950-es években a várost átszelő Szingapúr folyó torkolati része a vízen ringatózó kínai hajóktól volt túlzsúfolt. A folyó mérhetetlen szennyezettsége mellett a tömeges munkanélküliség, járványok, bűnbandák és reménytelenség jellemezte a városállam 50-es évek környéki évtizedeit. (fotó forrása)

IMG_9799Szingapúr folyó – 2016. április. A 1970-es években indult rendkívül tudatos rehabilitációs programoknak köszönhetően a folyó nem csak megtisztult, de a környék is teljesen átalakult. A felhőkarcolókkal ölelt Raffles Place a városállam pénzügyi központja lett, a folyóparton pedig meghagyták és felújították az egyszintes épületeket, létrehozva egy kifejezetten hangulatos folyóparti sétányt és Boat Quay és a Clark Quay közötti részen. (fotó: Pál Máté)

IMG_9803A folyó másik oldalán kapott helyet a szingapúri Parlament új épülete (jobb oldalt), melyet 1999-ben adtak át 5 évnyi építkezés után. A bal oldalon látható kör alakú épület Legfelsőbb Bíróság impozáns székhelye, amely 2005-ben költözött át az új épületbe. (fotó: Pál Máté)

A szingapúri Chinatownt gyakorlatilag a South Bridge Road határolja le kelet felől, az innen nyíló Pagoda Street pedig joggal nevezhető a kínai városrész főutcájának. Persze ha Chinatownról beszélünk, ne keverjük össze mondjuk egy európai nagyváros újonnan betelepült kínaikkal teli városrészéről. Az első, jelentősebb számú kínai bevándorlók a brit kolonizáció idején, az 1820-as évektől kezdve folyamatosan érkeztek Szingapúrba, így mára a lakosság több mint 75%-át kínaiak alkotják. Érdemes még megemlíteni a kisebbségeket is: a népesség 13%-a maláj, 9%-a indiai, nagyjából 3%-a pedig a világ minden tájáról érkezett.  (fotó: Pál Máté)

IMG_9736Szingapúrt szokás Garden Citynek, vagyis Kertvárosnak is hívni, többek közt a képen is látható innovatív megoldások miatt. Az 1970-es évektől Lee Kuan Yew államfő vezetésével indult Garden City projekt lévén a városban gyakorlatilag mindenhol parkok érik egymást, az egyébként forgalmas utakat hatalmas trópusi fák határolják, és egyre több épületbe integrálják be a zöld felületeket, létrehozva egy elképesztően tiszta, zöld, szinte lélegző várost. (fotó: Pál Máté)

IMG_9773A világ egyik leggazdagabb országában az egy főre jutó GDP több mint 56.000 USD. Szingapúri gazdasági csodájának több oka is van. A britek által épített kikötő a Szuezi-csatorna átadása után (1869) az Európa és Ázsia közti kereskedelmi útvonalak egyik legfontosabb állomásává vált, bár egészen az 1965-ös függetlenségig az ország gazdasága ezt még kevésbé érezte meg. Az 1970-es években indult gazdasági átalakítás fontos része volt az oktatásba fektetett rengeteg pénz, a képzett és akkor még olcsó munkaerő, valamint a kifejezetten kedvező és csábító befektetési környezet. Azóta a különböző nemzeti listák a szingapúri gazdaságot az egyik legszabadabb, leginnovatívabb, legversenyképesebb, legdinamikusabb és leginkább befektetésbarát gazdaságnak tartják, arról nem is beszélve, hogy a korrupció gyakorlatilag egy nem létező fogalom az országban. (fotó: Pál Máté)

IMG_9776Merlion, a városi turisztikai hivatal által alkotott félig oroszlán, félig sellő(?) teremtmény, mint a város jelképe. Az oroszlán a város nevéből ered, ugyanis szankszrit nyelven singa=oroszlán, pura=város, utalva ezzel egy régi legendára, miszerint az elsőként a szigetre tévedők nagyszámú oroszlánokat véltek látni. Több mint valószínű, hogy maláj tigrisek lehetett azok az állatok, ám a lényegen nem változtat, a várost azóta a Lion City becenéven említik több helyen is. (fotó: Pál Máté)

IMG_9796Ahogy már vártátok, nem mehetünk el szó nélkül a kínai turisták mellett. A világ TOP10 leglátogatottabb városai között folyamatosan szereplő Szingapúr évente több mint 15 millió turistát fogad, melyek közül első helyen a közel 3 milliós indonéz turisták vezetnek, de rögtön mögöttük egyre nagyobb létszámban érkeznek a menetrend szerinti kínai turistacsoportok is. A helyiekkel beszélgetve nem meglepő módon nem szeretik őket, hiába mondhatnánk, hogy de hát egész Szingapúr kínai, a különbség ég és föld. A mindig kimért, csendes, kifejezetten divatosan öltözködő, szabálykövető és jól nevelt szingapúriak mellett néhány perc alatt ki lehet szúrni a hangoskodó, lökdösődő, köpködő és az utolsó utcatáblával is szelfiző kínai turistákat. (fotó: Pál Máté)

IMG_9785Az amerikai befektetők által építtetett Marina Bay Sands Hotel a város központjának egyik meghatározó, mindenhonnan jól látható része. A 2561 szobával rendelkező 5 csillagos hotel a Szingapúrba érkező turisták egyik legkedveltebb célpontja, főleg az épület tetején található és lenyűgöző panorámát kínáló medence miatt. (fotó: Pál Máté)

DSC_8855Néhány éve volt szerencsém személyesen is átélni egy emlékezetes naplementét a medencéből nézve, és hát tény, szívesen visszamennék bármikor.

DSC_1470A Marina Bay Sands mögötti területen építették fel a Gardens by the Bay futurisztikus “botankus kertjét”, amelyet leginkább a éjszakai sound and light show-k alkalmával érdemes felkeresni. Az utópisztikus, több színben világító fák alatt leginkább olyan érzése van az embernek, hogy Szingapúrban a világ összes pénzét se tudnák már elkölteni, miközben a pár száz kilométerre fekvő Szumátra szigetén az indonéz farmerek az elkeseredettségük miatt is égetik fel évek óta az esőerdőket, jelentős légszennyezést okozva ezzel a száraz évszakban Szingapúrnak. (fotó: Pál Máté)

+ There are no comments

Add yours