TOP 10 – Kedvenc városok a világban 2. rész

TOP 10 – Kedvenc városok a világban 2. rész


Amíg az első részben egy kivétellel csak fővárosokról írtam, addig a lista második felén ezúttal a nem fővárosok lesznek túlsúlyban. A poszt végén pedig olvashattok majd néhány sort arról is, hogy a következő években mely városok lesznek a célkeresztben. Na de nem szaporítom tovább a szót, lássuk az első öt helyezettet.

5. Shanghai, Kína. (2015. október)
Az élmény még friss, hiszen előző hétvégén látogattuk meg Kína egyik szimbolikus városát. Talán ennek is köszönhető az előkelő helyezés, mert bár a város önmagában nem ütött akkorát, ahogy telnek a napok úgy kezd el egyre jobban tetszeni a hely. Sok újdonság azóta nem történt, de ha még nem olvastad, akkor íme az előző poszt Shanghai-ról.

4. Szingapúr (2010-2015, többször is)
Szintén az Eupolisz egyik remek útja miatt többször is megfordultam a városban, városállamban, országban, ki hogyan nevezi. A Szingapúrról szóló írások legnagyobb része két dolgot szokott kiemelni, a szinte tökéletes, utópisztikus rendet, tisztaságot, csillogást, illetve az ország gazdasági csodáit végrehajtó politikai rendszer sajátosságait. Utóbbiról itt egy kötelező olvasmány, előbbit pedig csak meg tudom erősíteni. De mégis, ki az aki nem szeretne kutyaszartól mentes utcákon sétálni, szinte már-már zavaróan kedves közalkalmazottak között ügyeket intézni, másodpercre pontos és szintén tiszta tömegközlekedést használni, vagy épp jól öltözött és láthatóan elégedett emberek között munkába menni? Szingapúr az ázsiai megapoliszok között talán a legmegosztóbb, hiszen a kétségbevonhatatlan érdemek mellett sok embernek már-már túl steril vagy éppen idegesítően túlszabályozott, én valahol mégis a középúton vagyok. Határozottan igaz az, hogy érdemes a helyiekkel vegyülni, ismerni az ő véleményüket, felkeresni a nem turistás helyeket, kicsit asszimilálódni, és máris kapunk egy igazán szerethető nagyvárost.
Kedvenc személyes élmény: a helyi couchsurfing-es cimbora egy nagyon kedves japán lány, a barátaival együtt csomószor vittek el olyan helyekre ahol a madár se jár. Persze akkor már illene megemlíteni a Marina Bay Sands hoteljének ikonikus medencéjében töltött kellemes órákat is. Ég és föld a kettő, ahogy nagyjából minden a városban.

3. Varanasi, India (2009-2015, többször is)
India úgy általában nem az a hely, ahol városokat szoktak kiemelni vagy éppen szeretni. Mert hát hibába van például a Taj Mahal Agrában, hogyha a város magában az egyik legmocskosabb, leglepusztultabb, legzsúfoltabb és legundorítóbb hely az egész országban. Varanasival is hasonló helyzet, ám egy valami miatt a város varázsa legyőzi minden negatívumát: a központban található jól elkülönülő sikátoros, zegzugos belváros és a hinduk szent folyója, a Gangesz. Ezen a viszonylag nagy területen bármerre is megy az ember, percenként olyan impulzusok érik, mint mondjuk máshol alapesetben egy év alatt. Gondolj bele, amikor a felkelő nap első sugarai egy kis ütött-kopott csónakban világítanak meg először a Gangesz vizén úszva, miközben a helyiek rituálisan megfürdenek a vízben, két méterre tőlük mások már a napi mosást végzik. Aztán partra szállsz, és teheneket kerülgetve egy kis sikátorban lévő hotelnek máris a tetőteraszán találod magad, és egy igazi indiai kávét szürcsölve nézelődsz a végtelen folyón lebegő hajóhadak között de csak addig, amíg a szomszédos fügefáról egy majom el nem akar csenni valamit tőled. Miután megebédelsz egy kis eldugott étteremben, papírsárkányt eregetsz helybéli kisgyerekekkel, sétálni indulsz amerre jól esik, miközben a családtagok bebugyolált halottaikat viszik el melletted a folyópartra. Mire észbe kapsz lassan már naplemente, lerohansz a folyóhoz ahol gyorsan megalkudsz az első arra járó hajóval, hogy a naplementét már a túlpartról nézhesd. Visszafelé még meggyújtasz egy mécsest a folyón Gangesz istennő tiszteletére, megnézed a napi szertartások egyikét, majd egy hideg Kingfisher sörrel beülsz egy apró szobában tartott zenés estre. A szállásra menet aztán megállsz egy néhány percre és elgondolkozol, miközben tőled egy méterre egy máglyán égő holtest maradványait kutyák kerülgetik. Kevés hasonló hely van kerek e világon.
Kedvenc személyes élmény: a legelső kalandok Barbival 2009-ben, majd 2013. decemberében 1 hét a városban kedves grúz barátommal, Siddel.

2. Vancouver, Kanada (2014 és 2015. júniusa)
A dobogó második helyezettje a már emlegetett top10-es városlisták állandó szereplője és sokszoros győztese, a nyugat-kanadai Vancouver. Nem véletlenül, hiszen a spanyol tengerészek által alapított város a nyugati félteke talán legszebb helyén fekszik. Ha reggel úgy adódik akkor leugorhatunk egyet kajakozni a festői kis öblök egyikébe, ebédre valami ínyenc falat az itt élő számtalan népcsoport valamelyik konyhájáról, délután napozás és egy kis röplabda az Csendes-óceán partján úgy, hogy közel egy órára már 3000 méteres hegyek között tudsz síelni adott esetben. Nem lenne elég? Két órányira már a Vancouver-szigeten szörfölhetsz, friss lazacot ehetsz valamelyik kifőzdében, leöblítheted a rengetegféle kézműves sör egyikével, éjszaka pedig a feltörekvő kanadai bandák fellegvárának számító klubélet vár rád. A kellemes óceáni klíma, a városrésznyi parkok, a kristálytiszta levegő, az ultraliberális városvezetés, és az elképesztően multikulturális és nyitott társadalom már csak hab a tortán. Vancouver, jó vagy nagyon!
Kedvenc személyes élmény: egy fárasztó két hetes út után egy naplementés futás a Stanley Parkot megkerülve, át a fél városon. Mindeközben a Csendes-óceán túlpartján szegedi cimborák néztek velem farkasszemet Kínából.

1. New York, USA (2014. június)
Snassz? Már tudtad előre? Mindenkinek New York a kedvence? Hát nekem is, egyelőre. Pedig ellenálltam sokáig, én se nagyon hittem azoknak akik ódákat zengtek a városról. Pénzszórásra, arcoskodásra, facebook posztokra, na arra tökéletes, gondoltam. Úgy adódott aztán, hogy tavaly nyáron Kanada felé beiktattam egy három napos hosszú hétvégét és meglátogattam egy nagyon kedves régi barátomat. És, hogy mi az ami a legjobban tetszett? Nem, nem a Szabadság-szobor és nem is Empire State Building, mert bár biztosan szépek, de ezúttal kimaradtak, csak úgy minden egyéb híres épület és múzeum is. Tény, egy városba a világhírű, A-kategóriás látnivalók hozzák el az embert, de ha már eljöttünk, akkor érdemes kicsit megkapargatni a felszínt, legyen arra akár csak két napunk is. Természetesen itt se kell nagy dolgokra gondolni, jelenesetben pár olyan apró dolgot emelnék ki amik nagyon tetszettek. Nagyon jó volt órákat sétálgatni az utcákon, mindenféle cél nélkül. Persze mindig mentünk valamerre, de nem az volt a lényeg. És persze isteni hely a Central Park, a Broadway, baromi jól néznek ki a különböző korokból való felhőkarcolók, nagyon menő a metró, a Wall Street épületei közt szinte hallottam ahogy csörgedező dolláresőben fürdenek a bankárok, és egye fene benyomtam és egy isteni hamburgert valamelyik lokál burgeresnél. Aztán például egy szombati délutánon épp a Madison Square Gardenben ment egy sorsdöntő hokimeccs, miközben mi a szomszéd irodaház egyik teraszáról néztük az alattunk rohanó tömeget, plusz, naplementében úszott a fél város és egy karnyújtásnyira volt a Empire State Building. Szandinak ezúton is köszönet az idegenvezetésért! Na tehát kérem szépen mondjuk ki, New York egy fantasztikus hely, ha nagyon sok pénzed van akkor azért, ha pedig hátizsákosként csak az élményekre hajtasz akkor pedig azért.
Kedvenc személyes élmény: nehéz bármit is kiemelni, de hasonlóan Vancouverhez itt is egy nap végi futás koronázta meg ott létem. A futásban az a jó ha tudni akarjátok, hogy mondjuk úgy 99%-ban csak a helyiek mennek el futni (legalább is ahol én voltam). Ilyenkor pedig te is úgy érezheted egy röpke órára, hogy helyi vagy. Együtt izzadsz a lánnyal akit a sarki pizzériában láttál, a fekete kosarassrácok rád köszönnek, és összemosolyogsz az unokáját sétáltató idősebb mexikói hölggyel. És hát ezek az élmények ezerszer tovább megmaradnak, mint bármilyen múzeum.

Városok amelyek célkeresztben vannak a közeljövőben és valószínű új listát kell majd írnom miattuk: Tokió, Szöul, Hong Kong, Taipei, Peking, Kyoto.

+ Leave a Comment