TOP 10 – Kedvenc városok a világban 1. rész

TOP 10 – Kedvenc városok a világban 1. rész


A legélhetőbb, leglátogatottabb, legszebb, legmenőbb – rengeteg lista jelenik meg évente a világ városairól különböző honlapokon. Az elmúlt 6 év utazásai során volt szerencsém megannyi nagyvárosban megfordulni, így álljon most itt egy lista az általam leginkább kedvelt városokról. A szempontok szigorúan szubjektívek és erősen változóak, de nézzük inkább a top10-es listát, ezúttal Európán kívülről. Egy kis off-Kína topic, szóval jó nézelődést, ja és kommentben jöhetnek a ti listáitok is!

10. Damaszkusz, Szíria. (látogatás dátuma: 2011. március)
Az éppen háború sújtotta Szíria remek fővárosa futott be a lista legaljára, nem véletlenül. Sokan nem is gondolják, hogy Szíria évtizedekig egy viszonylagos jólétben és békében prosperált, melynek ékes példája volt Damaszkusz. A több ezer éves történelemmel büszkélkedő város a háború előtt népszerű célpont volt a turisták körében is, hiszen dúskál a történelmi látnivalókban, iszonyat jó fejek a helyiek, fantasztikusak és olcsóak a kaják, széles sugárutak, kávéházak, bazárok sorakoznak egymás mellett. Minden adott volt tehát, és bár a háború eddig nagyrészt elkerülte a várost, azért egy jó darabig még biztos nem térhetünk vissza szeretett Damaszkuszunkba.
Kedvenc személyes élmény: couchsurfing egy helyi egyetemista srácnál, majd többekkel együtt egy laza kis délutáni kirándulás a város fölé magasodó hegyek egyikére, elképesztő panorámával, színekkel, emberekkel. Nagyon kár érte.

9. Saigon, Vietnam. (2013. december)
Kicsit gondolkoznom kellett, hogy mi az amiért Vietnam legnagyobb városa (bár hivatalosan Ho Chi Minh City a neve, a helyiek a Saigon-t preferálják így az ő kedvükért nálunk is így szerepel) a lista 9. helyére került, de leginkább csak az a kellemes érzés ugrott be ami a városban eltöltött két napunk alatt éreztem. A rohamtempóba fejlődő Vietnam déli metropolisza az igazi ázsiai vibrálás szimbóluma lehetne, milliónyi motorral és kerékpárral az utakon, kaotikus forgalommal, egészen hangulatos negyedekkel, mindenfelé lábtollasozó arcokkal, filléres és világhírű kajákkal, sörökkel, és természetesen nagyon kedves helyiekkel. Ide még mindenképp vissza kell térni.
Kedvenc személyes élmény: szintén couchsurfing helyi leányzóknál, éjszakai barangolás a városban felhőkarcolók árnyékában, 80 Ft-os söröcskét szürcsölgetve.

8. Bangkok, Thaiföld. (2009-2013, többször is)
A lista fekete báránya egyértelműen Bangkok. Bár az elmúlt évek alatt 4-szer is megfordultam erre felé, általában csak rohantam és nem volt időm belemélyülni a városba. Ennek is köszönhetően talán az egyetlen hely a top10 közül ahol azért nem mondanám, hogy otthonosan mozgok. Mégis, kezdve a “The Beach” című ikonikus film klasszikus első képsoraival, valahogy mindig is összekötöttem a várost az ázsiai metropoliszok misztikus világával: sikátorok, maffia, bűnözés, szerencsejáték, féktelen bulik, felhőkarcolók, nyomor és csillogás, turistagettók, pad thai eufória, átverő taxisok, lehúzó árusok, mocsok és patkányok. Az igazság persze nem ennyire súlyos, de úgy érzem Bangkok sokáig még így fog élni a fejemben. Aki nem járt még Bangkokban talál Ázsia legizgalmasabb városát hagyta ki, menjetek tehát bátran! A képekért köszönet Kiss Barbinak akivel az első látogatás minden perce egy élmény volt 🙂
Kedvenc személyes élmény: legutóbbi látogatásunk alatt Ádám és Andris cimborámmal egy emlékezetes éjszaka, zenélő tuk-tukkal száguldozás a városban, kórház, másnap piacolás, hamis Tag Heuerrel és Hawaii baseballsapkával. 

7. Kuala Lumpur, Malajzia. (2009-2015, sokszor)
Munkahelyi ártalom, de az elmúlt pár évben ha jól számoltam akkor több mint 10-szer jártam KL-ben. Ázsiában eddig ezt a várost mondtam volna a legélhetőbbnek: igazi fullasztó klíma, de cserébe tiszta levegő és sok zöld, jó közlekedés, a híres maláj konyha egészen pazar fogásai, vibráló városrészek, bulinegyed, panorámás kocsma a város fölött, lüktető, gyorsan változó és igazi multikuli atmoszféra. Nem mellékes a város az Air Asia központja, így fillérekből el tud jutni az ember a környező országokba is. Mindezek mellett egy igen nagyszámú és rendkívül szimpatikus magyar közösség is él Kuala Lumpurban, már csak miattuk is érdemes mindig visszatérni.
Kedvenc személyes élmény: mi más mint couchsurfing, amely segítségével 2010-ben találkoztam Csillával, az egyik legizgalmasabb és legszuperjófejebb külföldön élő hazánk lányával akivel valaha összehozott a sors. Egy kis borozgatás az éjszaki Petronas-tornyok árnyékában? Egy pár napos random trip Kambodzsában? Igazi magyaros parti az apartmanban? Japán all you can eat sushi mánia? Nehéz választani, mindenesetre köszönet mindezekért 🙂

6. Kathmandu, Nepál. (2013-2015, többször is)
Már az első Ázsia trip alkalmával az egyik sokat emlegetett célunk volt Észak-India után Nepál, és azon belül is a legendás főváros, Kathmandu. A látogatás akkor még meghiúsult, de a sors fintora, hogy pár évre rá túravezetőként háromszor is eljutottam ebbe az valóban különleges városba. Kathmandu esetében egyértelműen a világhírű és tényleg egyedülálló történelmi és vallási emlékek, épületek, látnivalók azok, amelyek egészen egyedivé teszik a várost szerte a világon. Halottégetés a hinduk szent helyén Pashupatinathban, néhány nyugodt óra a világ egyik legnagyobb buddhista sztúpájánal Bodhnathban, naplemente Swayambunath kultikus dombján, végtelen csatangolás a Thamel negyedben, ámulás a Durbar Square környékén vagy akár egy parádés kirándulás az extrémen fotogén Bhaktapur ősi királyi városába. Kathmandu talán fentebb is kerülhetne a listán, ám nehéz figyelmen kívül hagyni a sokszor brutális szmogot, az állandóan szemünk előtt lévő szemetet, a rengeteg koldust, a kóbor kutyák százait és a kilátástalan forgalmi dugókat. A város nincs könnyű helyzetben a földrengés után, és csak akkor tud teljesen talpra állni ha az eddig viszonylag jól jövedelmező turizmus ismét beindul, így hát ti se várjatok, menjetek és nézzétek meg Kathmandut (és egész Nepált) a saját szemetekkel!
Kedvenc személyes élmény: öt nap a városban egyedül, az indiai vízumra várva. Fel-alá séták egész nap, amikor már a kedvenc helyeken személyesen ismernek és amikor már alkudoznod sem kell a sarki zöldségesnél.

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment