Megnéznek, mert fehér vagyok!

Megnéznek, mert fehér vagyok!


Persze, hogy tudtuk, csak nem sejtettük, hogy ennyire vad lesz a rassz arány a campusban. 4, azaz négy fehér ember van! Kettő ukrán és kettő magyar, ništa. De ha a bőrszín nem lenne elég, a kedves szomszédokkal, hát hogy mondjam szépen, elnézünk a többiek feje felett, szóval nincs esély, hogy megmeneküljünk a bámuló szemek elől. A fekete/barna-sárga arány már sokkal biztatóbb, mert a kb. 150 fős külföldi diákhorda maradék részét ők adják. De ha kivetítjük az egész Jinagning Campus-ra, akkor ők sem érik el a küszöbhatárt. Így nem meglepő, hogy vannak óráim, ahol én vagyok egyedül fehér, és világítok, mint fekete szájában a szőlőcukor..

Többször beszélgettük Mátéval, hogy tulajdonképpen, mi mik is vagyunk a kínaiaknak. Egy vicces, fura idegen, vagy egy sztár. Bármerre járunk az egyetemen, a metrón vagy a városban összesúgnak mögöttünk, nagyokat mosolyognak, a bátrabbak lefényképezkednek velünk, a sunyik csak lekapnak és már posztolják is a WeChat-re a fotót. Volt, hogy az aláírásomat kényképezte le egy fazon, és úgy örült neki, mint Szméagol a gyűrűnek. Vagy, azzal a kevés angol szóval, amit tudnak, azt kívánják a tudtunkra adni, hogy milyen magasak és jóképűek vagyunk. A slusszpoén pedig, hogy nem csak a lányok mondják! ??

De előny is kovácsolható a másságból! Vegyük például az első nanjingi bulinkat: mindenhova ingyen mehettünk, és bent minden ingyen volt! Ha tudnám kínaiul, hogy „Paradicsom”, most ideírnám! Itt, az a menő szórakozóhely, ahol sok a külföldi, és őket hogyan lehet egy helyen tartani? Hát igen, ezek értik a csíziót! Persze ahol sok a külföldi, ott sok lesz a kínai is, akik persze csengetnek rendesen, hogy megérje itatni a nemzetközi sereget. Buddha sem hozhatna nagyobb egyensúlyt az univerzumba komolyan!

Lényeg a lényeg, hogy nagyon furák, és néha zavaróak, de alapvetően aranyos népek a kínaiak! Végtelenül rendesek, próbálják élhetővé tenni a környezetüket és ahol tudnak segíteni akarnak, mert látják, hogy te nem ide való vagy. És addig is érdeklődve bámulhatnak.

Had meséljek pár szót, kikkel is vagyunk itt a campus 17-es blokkjában! Az ukrán barátainkat már említettem. Kedves népek, és nem palástolják, hogy azért vannak itt, hogy ne kelljen bevonulniuk, mivel az orosz határ mellől jöttek. Innen tovább haladva kelet felé, van egy orosz lányunk, aki a koli szépe és nem mellesleg perfekt kínai. Kicsit délebbre tekintve a térképen, Pakisztán zöld-fehér félholdas zászlaja lobog. Velük lettünk a leghamarabb jóban, mert -gondolom én- a kultúrájukban is benne van az a nyitottság, és érintés alapú kommunikáció, ami gyorsan rokonszenvet alakít ki. Meg amúgy is szuper arcok, imádom őket! De van itt libanoni, iráni, szír, afgán, kazah, mongol, bangladesi, nepáli, mianmari, laoszi, veitnámi, és pápua-újguineai is. A legjobb barátunk egy Bin nevű maláj srác. Végtelen kedvesség, barátság és alázat árad belőle. Gyorsan magyarrá is fogadtuk és a keresztségben a Bin > Beni > Benedek nevet kapta. Ő a mi kisöcsénk, jobb kezünk, nyelvünk, és taobao mesterünk. De erről majd később.

Miután kivégeztük Ázsiát, térjünk át a Fekete kontinensre. Toronymagasan Ghána vezet. Rendes népség, akik vasárnaponta templomba járnak. Hívtak miket is, a közeljövőben mi is csatlakozunk egy szertartáshoz. Ghána mellett Szudán, Jemen, Egyiptom, Tunézia, Kenya, Uganda, Niger, Gabon, Namíbia, Benin, Burundi, Gambia és Eritrea képviselteti magát. Megmondom őszintén annyit nem beszélgettem velük, mert sajnos nagyon afrikaiasan beszélnek angolul, ami tulajdonképpen a totális zagyválás hatását éri el nálam állathangokkal. De pont olyanok amilyennek elképzeli az ember: énekelnek, jó hangosan teli szájjal nevetnek, hangosan üdvözölnek nagy kézcsapások közepette, és mindennek örülnek.

A Csendes-óceán túlpartjáról már sokkal kevesebben jöttek. Igaz van egy elég masszív jamaikai jelenlét, úgy 6 fővel, de mellettük csak egy bolíviai srác és egy kolumbiai villamosmérnök lány van.

Ilyen népek között élünk, mi magyarok, és mi ezt szeretjük!

U.i.: Mikor ezt a posztot olvasod, az általános elégedettségem és jókedvem vetül vissza róla, ezt le szeretném szögezni! Természetesen, van már pár dolog, ami kissé böki a csőröm, de addig nem lesz fikázó poszt, amíg el nem hatalmasodik rajtam a tehetetlen düh, ami hála Istennek nagyon-nagyon ritka.

Béke – Harmónia – Tolerancia  – Türelem – Kína

+ There are no comments

Add yours